За да кандидатствате за пробен период, трябва да подадете официално заявление

Хората с Крон изпитват депресия с по -висок процент от общото население, а тревожността също е често срещан проблем, според Crohn’s Фондация Колит. Тези условия трябва да бъдат разгледани сериозно, точно както бихте потърсили лечение за други симптоми и усложнения на Крон.

За повече информация относно Крон и психичното здраве вижте:

8 начина за управление на емоционалните ефекти на болестта на Crohn

Проучването предполага връзка между болестта на Crohn и PTSD

Съвети за справяне с трудните моменти на Крон

Крон и психичното здраве: Съвети за живот с IBD и биполярно разстройство

IBD ви е направил хранително-фобичен? Може да имате психично разстройство, наречено ARFID

Как да помогнете на вашия тийнейджър да се справи с предизвикателствата пред психичното здраве на IBD

Как работата с терапевт може да облекчи симптомите на възпалително заболяване на червата

Лечебните ползи от група за подкрепа за пациентите на Crohn

Управление на депресията и болестта на Крон

Ако имате признаци на депресия, които продължават повече от две седмици, посетете медицински специалист, за да поговорите за тях, Фондация Колит препоръчва. Тези признаци могат да включват:

Постоянно тъжно или „празно“ чувство Чувство на безнадеждност или безполезност Загуба на интерес към дейности, на които някога сте се наслаждавали Умора Затруднено концентриране или запомняне Безсъние или преспиване Загуба на апетит или преяждане Раздразнителност или безпокойство

Ефективната борба с депресията може да изисква посещение на терапевт или лечение, но можете също така да предприемете стъпки сами, като например:

Поставете си реалистични цели, отчитайки ограниченията, създадени от Crohn’s. Разделете големите задачи на по -малки. Прекарайте качествено време с приятели или семейство. Участвайте във всякакви дейности, които ви харесват. Поискайте помощ от приятели и семейство, когато имате нужда.

За повече информация относно Крон и депресията:

Борба с депресията при болестта на Crohn

Управление на тревожност и болестта на Крон

Чувството на притеснение или паника е нормално да се изпитва от време на време, но ако те пречат на ежедневното ви функциониране за повече от две седмици, трябва да потърсите помощ от доставчик на здравни услуги, според Crohn’s Фондация Колит.

Може също така да можете да облекчите тревожността сами, чрез дейности като:

Леки аеробни упражнения Релаксация или дихателни упражнения Медитация или ръководени изображения Практикуване на йога или тай чи Прекарване на качествено време с приятели или семейство Участие във всякакви дейности, които ви харесват

Управление на стреса и на Крон

Известно количество стрес е нормално и дори може да бъде полезно. Но когато е обвързан с негативни емоции или е интензивен и продължителен, това може да повлияе на вашето благосъстояние, на Crohn’s Бележки на фондация Колит.

Може да успеете да намалите стреса, свързан с вашия Crohn’s чрез:

Да сте наясно къде винаги е най -близката баня Носене на допълнителна тоалетна хартия, кърпички или бельо Приемане или „освобождаване“ от вашата ситуация Опиране на приятели или семейство за помощ, когато имате нужда от нея

За повече информация относно Крон и стреса:

5 страхотни стратегии за облекчаване на стреса за Crohn’s

Поддържани от науката начини за облекчаване на стреса, когато имате болестта на Крон

Как Крон може да повлияе на вашите отношения

За някои хора наличието на Crohn’s създава напрежение в отношенията със семейството, приятелите и романтичните партньори. Може да почувствате, че околните не разбират през какво преминавате или че са се отнасяли с вас по различен начин от началото на симптомите или диагнозата ви.

Възможно е също така приятелите и семейството да бъдат положителна сила в живота ви като източник на подкрепа, когато имате Крон. Това може да зависи както от тяхното желание, така и от това как обсъждате с тях вашите нужди и желания. И може да има значителни корекции във взаимоотношенията ви, особено ако се движите по чувствителни теми като сексуални проблеми.

Вашето семейство, приятелства и Crohn’s

Въпреки че може да се почувствате естествено да говорите с някои хора за вашия Crohn’s, може да бъде трудно да се ориентирате в този разговор с други – особено ако те не разбират как Crohn влияе върху способността ви да правите планове или да присъствате на социални събирания.

Ето малко информация за разговори с приятели и семейство за вашия Crohn’s и неговото въздействие върху тези взаимоотношения:

6 прости начина да обясните болестта на Крон на други

Кога да говорим за болестта на Crohn

Как да се грижим за някой с болестта на Crohn

Да бъдеш майка с болестта на Crohn: Историята на Виктория

Запознанства с болестта на Crohn

Срещата с потенциални романтични партньори може да бъде по -трудна, когато имате Crohn’s. Ще трябва да решите кога и как да им кажете за състоянието си и евентуално да рискувате да им кажете по -рано, отколкото бихте искали, ако почувствате разрушителни симптоми. Оказва се, че някои хора просто не се интересуват от среща с човек със състояние като това на Крон.

Но можете да подобрите шансовете си за успешни срещи, като сте наясно с ограниченията си, що се отнася до храни и потенциални дейности. А що се отнася до интимността, може да се наложи да си вземете почивка или да проявите креативност, ако симптомите ви се засилват.

За повече информация за запознанства с Crohn’s:

Запознанства и болестта на Крон: Как да не позволим на среща да слезе по тръбите

Как болестта на Крон повлия на отношенията ми

Семейно планиране с болестта на Crohn

Наличието на Crohn означава, че планирането на бременност може да бъде по -трудно, отколкото за другите хора. Преди да забременеете, за вас е важно да сте във възможно най -добрата физическа форма – което означава да бъдете и да останете в ремисия. Това означава, че може да искате да продължите да приемате определени лекарства за Crohn’s през цялата си бременност.

Трябва да поговорите с Вашия лекар предварително за стратегия за лечение на бременността, което може да означава преминаване към друго лекарство или лекарства, преди да забременеете. И дори ако вземете всички предпазни мерки, възможно е да изпитате изблик или усложнения, свързани с бременността.

За повече информация относно Крон и бременността:

Вашето ръководство за здравословна бременност с болестта на Crohn

Може би бебе? Решаване дали трябва да имате дете, ако имате Крон

7 мита и факти за болестта на Крон и бременността

Полов живот с болестта на Crohn

Наличието на Crohn’s може да усложни сексуалния ви живот по много начини, от това да се биоретин таблетки цена чувствате по -малко уверени до причиняване на физически проблеми, като еректилна дисфункция или сексуална болка и дискомфорт. Не се колебайте да обсъдите всякакви сексуални проблеми с вашия гастроентеролог или лекар за първична помощ, тъй като може да има налични полезни стратегии за лечение.

Сексуалната дисфункция при Крон често е свързана с емоционален дистрес и проблеми с психичното здраве. Ако се чувствате депресирани или притеснени от вашия Crohn’s или нещо друго, решаването на този проблем може да доведе до подобрения в сексуалния ви живот.

За повече информация относно Крон и сексуалността:

Съвети за здравословен сексуален живот с болестта на Crohn

Как да говорите с Вашия лекар за секс, ако имате IBD

6 усложнения „там долу“, които могат да възникнат при жени с болестта на Crohn

Как вашият менструален цикъл влияе върху болестта на Crohn

Лекарства и лекарства за болестта на Crohn

Има няколко различни вида лекарства, които Вашият лекар може да Ви предпише като основно лечение за Вашия Крон. Целта на лечението на Crohn е да намали възпалението в храносмилателния тракт, като предотврати изблиците на болестта.

Класовете лекарства, които могат да бъдат предписани за възпаление при болестта на Crohn, включват:

Аминосалицилати (5-ASA) Кортикостероиди Имуномодулатори Биология

Вашият лекар може да Ви предпише други лекарства за специфични симптоми и усложнения на Crohn, като антибиотици или лекарства за контрол на диарията.

Ето малко информация за лекарствата за Крон и неща, които трябва да имате предвид, когато решавате за лечение:

Лечение на болестта на Crohn

Кога да коригирате лечението на болестта на Crohn

Лекарства за поддържане на ремисия на Crohn’s

Минимизирайте пристъпите на Crohn с кортикостероиди

Плюсове и минуси на приемането на кортикостероиди за Crohn’s

Всичко, което трябва да знаете за приемането на имуномодулатори за болестта на Crohn

Въпроси към Вашия лекар относно биологията за болестта на Crohn

Как биологичните лекарства са променили лечението на Crohn

Какво трябва да знаете за лечението на болестта на Crohn с антибиотици

Може ли течна диета да лекува болестта на Crohn по -добре от стероидите при деца?

Парите имат значение: Цената на живота с Crohn’s

Животът с Crohn’s може да бъде скъп, с възможни допълнителни разходи от доплащания за лекарства и назначения при лекар, храна, загубени заплати и производителност и др. Това може да повлияе на избора на работа и доходите ви и евентуално дори да ви отдалечи от работата напълно.

Някои работни места са по -трудни от други за навигация с Crohn’s, но има стратегии, които могат да ви помогнат да получите помещенията, от които се нуждаете. И ако вече не можете да работите и трябва да кандидатствате за обезщетения за инвалидност, важно е да следвате някои указания, за да сте сигурни, че кандидатурата ви има най -голям шанс да бъде одобрена.

Цените на лекарствата за Crohn’s

Дори и да имате цялостна здравна застраховка, може да платите хиляди всяка година за собствени разходи за лекарства, отпускани с рецепта. И докато лечението на Crohn е като цяло по -ефективно от всякога, много от тях носят големи доплащания по застрахователни планове – и струват много повече без застраховка.

Възможно е обаче да похарчите по -малко за лекарствата си, като поговорите с Вашия лекар относно общите опции, кандидатствате за програми за отстъпки или пазарувате за аптеки, наред с други стратегии.

Ето още информация за цената на лечението на Crohn и как да спестите.

Високите разходи за лечение на болестта на Crohn

Съвети за управление на разходите за лечение на болестта на Crohn

Вашето бюджетно ръководство за разходите за лекарства, отпускани с рецепта

Управление на вашия трудов живот с Crohn’s

Крон може да причини разрушителни симптоми, докато сте на работа, което може да затрудни извършването на произволен брой работни места без настаняване. Може да се наложи да използвате тоалетна по -често от повечето хора, а също така може да се притеснявате за впечатлението, което симптомите правят върху вашите колеги, клиенти или клиенти.

Няма магическо решение за неволите на работното място, причинени от Crohn’s, а истината е, че някои работни места може да не са подходящи за вас. Ако търсите нова работа, може да е полезно да попитате за политики в области като работа от вкъщи, платен и неплатен отпуск, болнични и почивки в банята. Вие също ще искате да получите представа за културата на работното място и дали тя ще подкрепи вашите физически и емоционални нужди.

За повече информация относно Crohn’s на работното място:

Как да се справим с болестта на Crohn по време на работа

Нает си! Как да говорите с потенциален работодател за Crohn’s

Можете ли да кандидатствате за увреждане, ако имате Crohn’s?

Ако имате тежко заболяване на Крон с усложнения, които не ви позволяват да работите, може да имате право на обезщетения за социално осигуряване. Правилата за социално осигуряване посочват, че тези обезщетения са запазени за хора с възпалително заболяване на червата (IBD), които имат квалифицирани условия като:

Обструкция на червата Анемия Ниски нива на албумин Болезнена коремна маса Екстремна загуба на тегло Ежедневно ентерално (чрез тръба) или парентерално (интравенозно) изисквания за хранене

Можете да разберете какви документи ви трябват и да кандидатствате за обезщетения онлайн или в местната служба за социално осигуряване.

За повече информация относно кандидатстването за обезщетения за инвалидност с Crohn’s:

Интелигентни тактики, които трябва да следвате, когато кандидатствате за увреждане поради Crohn’s

Истории на пациента: Да живееш с Crohn’s

Няма двама души с еднакъв опит с болестта на Crohn, но четенето за това, през което са преминали другите, може да ви даде както емоционална подкрепа, така и практически насоки. Ето някои истории, които може да са полезни.

Джанис Чавкин: Живей активен живот с Crohn’s

Агент по недвижими имоти и собственик на малък бизнес, Чавкин живее с диагнозата на своя Крон от 15-годишна възраст. След дълъг период на активно заболяване тя намери ефективно лечение и след това беше диагностицирана с рак на шийката на матката. Сега тя е без рак и отчасти държи своя Crohn под контрол чрез мерки за начин на живот.

Как да продължим да се движим с болестта на Крон: Историята на Джанис

Джесика Уорд: Справяне с Crohn’s като тийнейджър и млад възрастен

На 16 години Уорд премина през период от седмици с многократни пътувания до лекарски кабинети и спешни отделения. Най -накрая беше диагностицирана с болестта на Крон и намери вдъхновение от други с болестта, докато очертаваше пътя си като ученичка в гимназия и колеж.

Какво е да бъдеш диагностициран с болестта на Crohn на 16

Джеф Куровски: Крон, след това рак, след това бащинство

Диагностициран с Crohn’s на 15 -годишна възраст, Kurowski научи точно преди раждането на сина си, че има левкемия. Той трябваше да се лекува едновременно и за двете състояния, докато отглежда малко дете, а сега рака му е под контрол.

Първо Крон, след това рак: Как един човек живее добре

Клинични изпитвания за Crohn’s

Ако не сте доволни от настоящото лечение на Crohn, може да помислите за участие в клинично изпитване. Клиничните изпитвания могат да подобрят вашето собствено състояние, докато напредвате в разработването на терапии, които могат да помогнат на други хора с болестта на Crohn.

Ще трябва да поговорите с Вашия лекар дали клиничното изпитване е подходящо за Вас, или дали одобрено лекарство е по -подходящо.

Как да намерим клинично изпитване за Crohn’s

Вашият лекар вероятно ще бъде най -добрият ресурс, когато става въпрос за проучване на клинични изпитвания. Важно е да обсъдите рисковете и ползите от изпитването, преди да решите да се регистрирате.

Можете също да разглеждате или да търсите изпитания на Crohn’s Уебсайт на Фондация Колит или в ClinicalTrials. gov.

За да кандидатствате за пробен период, трябва да подадете официално заявление. След това ще бъдете проверени за допустимост и ще се свържете по телефона, ако организаторите на изпитването смятат, че бихте могли да се справите добре.

За повече информация относно кандидатстването за клинични изпитвания с Crohn’s:

Как да намерите клинични изпитвания за Crohn’s

Какво трябва да имате предвид, преди да се присъедините към клинично изпитване за Crohn’s

Вие и Вашият лекар ще трябва да вземете предвид няколко медицински фактора, когато решавате дали да участвате в клинично изпитване, включително:

Вероятност за постигане на ремисия на Крон чрез участие в изпитването Възможни странични ефекти от изследваното лечение Времето и продължителността на изпитването и как това се вписва в настоящия Ви план за лечение

Важно е също да се има предвид, че много изпитания имат дълъг процес на кандидатстване и че може да не бъдете избрани. Ще трябва да имате резервен план, в случай че не можете да се присъедините към пробния период.

Последни новини и изследвания за Crohn’s

Като следите най -новите разработки в изследванията на Crohn, може да получите по -добро разбиране за бъдещето на лечението и как то може да ви бъде от полза. Може също да зададете въпроси, които да зададете на Вашия лекар.

Източниците на новините и актуализациите на Crohn включват:

На Крон Фондация Колит: Новини Събития

Американски колеж по гастроентерология: IBD подкасти и видеоклипове

IBDWatch: Последни новини и изследвания на Crohn’s и Colitis

Абонирайте се за нашия бюлетин за болестта на Crohn!

Най -новото в болестта на Crohn

Трябва ли да опитате периодично гладуване, ако имате болестта на Крон?

Прекъсващото гладуване може да помогне на хората да отслабнат и да се хранят здравословно, но има няколко причини хората с болестта на Crohn да искат да го избегнат.

От Блейк Милър, 13 април 2021 г.

В тенденция: Готвене за болестта на Crohn

От Алиса Етие, 13 април 2021 г.

Бременна съм и имам IBD-трябва ли да си направя ваксина срещу COVID-19?

От Натали (Спарацио) Хейдън 3 март 2021 г.

Най -добрият съвет на Крон за 2021 г.

Хората с Crohn’s предлагат своите най -добри съвети за управление на възпалително заболяване на червата.